logo

Sprzęt do domowego robienia piwa

logo

Jakiego sprzętu potrzebuje domowy piwowar

O ile w ramach wyboru koncentratów do warzenia piwa, ma się dość dużą dowolność, o tyle przy wyborze sprzętu nie ma już wielkiego pola manewru. Poniżej przedstawimy najprostszy możliwy zestaw dla domowego Kobieta niosąca kufle piwapiwowara. Rzecz jasna każdy, nabrawszy trochę praktyki, może sobie ten zestaw rozbudować, jednak sugerujemy, aby zrobić to po szóstej czy siódmej partii własnoręcznie zrobionego piwa.

Pojemnik do fermentacji

Drożdżom jest wszystko jedno, w jakim pojemniku będą pracowały, dlatego wielu domowych piwowarów próbuje w jakiś sposób ominąć konieczność posiadania pojemnika do fermentacji. W istocie jest to bowiem po prostu wiadro z rurką i kranikiem, więc aż kusi, aby odpuścić sobie ten zakup i wykorzystać jakiś inny pojemnik. To jednak bez sensu – jest to zakup jednorazowy, a do tego wcale nie taki olbrzymi, więc jeśli myślisz poważnie o robieniu domowego piwa, to niech Ci nawet przez myśl nie przejdzie, żeby pojemnik czymkolwiek zastąpić.

Termometr

Wiele pojemników do fermentacji wyposażonych jest w termometry paskowe – takie same, jakie znasz być może z akwariów. Najlepiej jednak od razu wyposażyć się w dodatkowy, zewnętrzny termometr, ponieważ paskowe działają dobrze tylko do momentu przekroczenia przedziału temperatury, jaki są w stanie wskazać. I przechłodzenie, i przegrzanie powodują, że termometr pokazuje niewłaściwą temperaturę. To szczególnie ważne dla osób, które za cel postawią sobie produkcję piwa bez użycia chemikaliów i będą pojemnik do fermentacji parzyły wrzątkiem – termometr zewnętrzny jest wówczas obowiązkiem.

Kapslownica i kapsle

Piwo to nie wino i nie zamyka się go przecież korkiem. Kapslownica, czyli proste (rzec by nawet można, że prymitywne) urządzenie służące do zamykania kapsli na butelkach. Najpopularniejsze są ręczne kapslownice dwuramienne, jeśli jednak zamierzasz butelkować większą ilość piwa, to polecamy raczej kapslownice stołowe z jednym ramieniem – są wygodniejsze i skuteczniejsze, ale droższe. Do kapslownicy oczywiście potrzebne będą kapsle i tutaj drobna uwaga – rozumiemy, że wydaje Ci się, że kapslowanie jest czynnością banalnie prostą, ale w praktyce nie każdy kapsel się dobrze zamyka. Kup więcej kapsli i poćwicz „na sucho” – wtedy, kiedy będziesz butelkował piwo, nie ma czasu na poprawki, musisz więc złapać rytm wcześniej.

Dodatki przydatne

Jeśli robisz piwa z koncentratu, to przydałaby się jeszcze miarka do odmierzania cukru lub glukozy, ale od biedy można ją zastąpić łyżką (pytanie tylko, czy jest sens zastępować sprzęt za parę złotych). Jeśli zamierzasz robić piwo od zera, bez wykorzystania koncentratów, to niezbędny będzie jeszcze areometr, czyli przyrząd, dzięki któremu dowiesz się, na jakim etapie przygotowywania nastawu lub fermentacji się znajdujesz. W przypadku piwa z koncentratu takie pomiary nie mają sensu, ponieważ wszystko jest standaryzowane i dzieje się zgodnie z instrukcją.

Uwaga techniczna

Do produkcji piwa nie używa się tworzyw sztucznych. Wyjątkiem jest tutaj fermentator, ale on tylko zewnętrznie przypomina wiadro – wykonany jest bowiem z zupełnie innego tworzywa, które nie psuje smaku ani zapachu, a po użyciu łatwo się myje i doskonale poddaje dezynfekcji, czego o zwyczajnych wiadrach powiedzieć nie można.

To tyle, ile musisz wiedzieć na początku. Cała reszta to praktyka i rozwijanie wiedzy. Czy ten prosty, przedstawiony wyżej schemat, można udoskonalić? Pewnie można, ale to domowa produkcja piwa i chodzi właśnie o to, aby uniknąć dodatkowego sprzętu, aby smak piwa wynikał z doświadczenia, umiejętności i jakości składników, a nie stopnia skomplikowania „linii technologicznej”.

Napisz Twój komentarz do artykułu

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

logo
logo
Artykuły gościnne | właściciel: Paweł Krzyworączka