logo
Przeglądasz kategorię: Kuchnia, Gotowanie, Odżywianie, Dieta

Kuchnia, Gotowanie, Odżywianie, Dieta

Świeża lazaniaJesteś tym, co jesz. Jest to znane powszechnie powiedzenie i mimo pewnego uproszczenia zawiera ono sporo prawdy. Prawda jest taka, że są pewne związki, które organizm sam wytwarza w wyniku przeróżnych reakcji chemicznych, ale wiele z nich trzeba mu dostarczyć wraz z pokarmem. Do tych związków nalezą np. witaminy i mikroelementy. Mimo, że występują one w niewielkiej ilości, to są absolutnie niezbędne do zdrowego funkcjonowania człowieka. Najwięcej występuje ich w warzywach i owocach. Zaleca się, aby w miarę możliwości były spożywane świeże i bez przetwarzania termicznego. Gotowanie, smażenie oraz inna ich obróbka powoduje rozkład wielu witamin. Wiadomo np., że witamina C jest wrażliwa na temperaturę i światło.

Mimo, że człowiek potrafi już wytarzać syntetyczne witaminy i mikroelementy, te naturalne są nadal niedościgłe w swojej skuteczności. Bardzo istotne jest jadanie małych objętościowo posiłków, a częściej. Przejadanie się i podjadanie między posiłkami jest jedną z przyczyn otyłości. Innym istotnym czynnikiem w prawidłowym przyswajaniu pokarmów jest wolne jedzenie oraz dokładne ich gryzienie. Już w jamie ustnej zaczyna się proces trawienia poprzez mieszanie pokarmów ze śliną, w której znajdują się ważne enzymy trawienne.

Jest wiele przeróżnych teorii żywieniowych, ale wszystkie one zgadzają się w pewnych punktach. Zaleca się jedzenie świeżych produktów, różnorodnych, w miarę możliwości na surowo, starannie przygotowanych. Ważna jest też rola płynów w naszym menu. Zaleca się picie przynajmniej 2,5 litra płynów (głównie wody) dziennie.

Jeśli chodzi o pewne zakazy w żywieniu, to na ogół nie należy jeść zbyt szybko, do syta, nadużywać mięs, produktów mącznych i węglowodanów, oraz używek. Należy też oszczędnie używać soli (nadmiar powoduje nadciśnienie) oraz cukru rafinowanego (można go zastąpić np. miodem), a także należy bezwzględnie unikać jedzenia po godzinie 19-tej.

Jest bardzo wiele przeróżnych potraw o wspaniałych smakach i aromacie. Warto pamiętać, że tylko niektóre z nich są zdrowe, sporządzone w sposób prosty bez szkodliwych dodatków, sztucznych aromatów i konserwantów. Zwłaszcza ostrożne muszą być te osoby, które mają już dolegliwości przewodu pokarmowego. Nawet ci zdrowi muszą pamiętać, że z czasem przy nadużywaniu niezdrowych pokarmów mogą się nabawić przeróżnych schorzeń przewodu pokarmowego, chorób serca, okładu krążenia itp.

W tej kategorii Sukceseo możesz przeczytać nie tylko o zdrowym odżywianiu, ale także o samym gotowaniu, czy diecie (np. dla sportowców).

Artykuły (wpisy) znajdujące się w tej kategorii:

Stalowe beczki i płatki dębowe

Stalowe beczki i płatki dębowe Stalowe beczki i płatki dębowe Stalowe beczki i baniaki na wino czy inne alkohole to wybór, który gwarantuje bezproblemową fermentację, łatwość czyszczenia i wieloletnią eksploatację. Problem polega na tym, że według ich krytyków, takie pojemniki spłycają smak trunku. Zarzut (być może) fikcyjny Skład przeciętnego wina czy piwa jest tak bardzo skomplikowany, że w zasadzie nie da się...

Jaką kawę wybrać?

Jaką kawę wybrać? Dobra kawa nie jest zła! Kawa ziarnista stała się tematem wielu teorii, w myśl których nawet niewielkie jej ilości miałyby niekorzystnie wpływać na zdrowie. Jak to jednak bywa w świecie badań naukowych, natychmiast odpowiedziano na zarzuty kontrbadaniami. Wiarygodność i jednych, i drugich, może budzić pewne wątpliwości, więc pozostają tylko testy kliniczne, które nadal nie dają jasnej...

Wino które nie wyszło

Wino które nie wyszło Co zrobić z nieudanym winem domowym Zdarza się, że wino domowe, które chcesz rozlać do butelek, dość radykalnie różni się od tego, które zamierzałeś wyprodukować. Na pewno daje się je odratować, choć oczywiście nie zawsze ma to sens – czasem poprawa smaku wina pochłania więcej sił, środków i czasu, niż przygotowanie kolejnej porcji trunku, ale z drugiej strony wielu winiarzy...

Podstawy Flambirowania

Podstawy Flambirowania Flambirowanie Flambirowanie to sposób przygotowywania i obróbki potraw, który używany jest tradycyjnie na całym świecie. Polega to na wylaniu niewielkiej ilości alkoholu na rozgrzaną patelnię i podpalenie jej. Nie wszystko płonie Fizyka spalania etanolu (alkohol uzyskany w wyniku destylacji ) jest nieubłagana: etanol w stanie ciekłym nie płonie. To, co pali się w czasie flambirowania, to...

Jak skutecznie zrzuć zbędne kilogramy?

Jak skutecznie zrzuć zbędne kilogramy? Sposobów na odchudzanie jest wiele. Każdy oczywiście najskuteczniejszy, jak twierdzą reklamodawcy „cudownych” preparatów na odchudzanie. Czy jednak każdy z nich naprawdę działa? Motywacja w odchudzaniu Najważniejsza jest Twoja motywacja. Zwróć uwagę na zdrowe odżywianie oraz dodatkowo wprowadzenie w codzienny plan dnia choćby kilkunastominutowej przerwy na ćwiczenia. Tabletki na...

logo
Artykuły gościnne | właściciel: Paweł Krzyworączka